Regioharmonie De Verbinding staat sinds augustus 2022 onder de muzikale leiding van dirigent Richard Vrijhoef.

Richard Vrijhoef (15 augustus 1970, Rotterdam) startte op 10-jarige leeftijd zijn muzikale carrière met het volgen van lessen op trompet. Na de middelbare school studeerde Richard trompet aan het conservatorium in Rotterdam bij Edward Carroll en volgde masterclasses bij trompettisten van wereldformaat. Tijdens de studie kwam Richard als remplaçant bij diverse orkesten in contact met dirigenten van het grote podium en raakte gefascineerd door het dirigentschap. De studie orkestdirectie was een logische uitbreiding in de muzikale opleiding.
Naast docent Harmonie- en Fanfaredirectie, Inspecteur Militaire Muziek Krijgsmacht en Jevgeni Svetlanov (Residentie Orkest) volgde Richard zijn opleiding orkestdirectie bij Jaap Koops. Masterclasses en stages bij onder andere Jorna Panula, Valery Gergiev, Jan Stulen, Roberto Benzi, Ludovic Morlot e.a. hebben schatten aan ervaringen opgeleverd. Naast klassieke muziek is er ook ruimschoots aandacht voor de lichte muziek. Studie en masterclasses bij o.a. Bob Brookmeyer, Dick Bakker en Vince Mendoza en de altijd aanwezige interesse in lichte muziek zijn de ingrediënten voor een brede ontwikkeling. Richard werkt met de muziekstijlen barok-, symfonische en moderne/hedendaagse muziek, maar beheerst ook wereld (Latin, Afrikaans, Aziatisch) en lichte muziek.

De carrière als dirigent bij de Koninklijke Landmacht en diverse amateur harmonie- en fanfareorkesten zijn aangevuld met de directie van diverse kamerorkesten, ensembles, musicalproducties, en orkesten van de Belgische, Franse en Duitse krijgsmacht, professionele orkesten als Orquestra Gulbenkian en als assistent-dirigent bij operaorkesten als Opéra Royal de Wallonie en Opera Muntschouwburg.

Zijn drijfveer is het beste uit orkesten halen ongeacht of het orkest uit kinderen, starters, studenten, amateurs of doorgewinterde professionals bestaat. Maar daar houdt de diversiteit van Richard niet op. Het is ook ongeacht of er barok, symfonisch, wereldmuziek, hedendaagse muziek of lichte muziek op het repertoire staat. De uitdaging om in klassiek repertoire een blaasorkest te laten klinken als een symfonisch orkest en in het ‘lichte’ repertoire als een bigband of poporkest is de manier om zowel muzikanten als luisteraars te overtuigen dat blaasmuziek veelomvattend en eigentijds is.

Naast het dirigeren van orkesten is Richard actief als trompetdocent en als docent van projecten op het gebied van muziekeducatie. De ‘drive’ om de kracht van muziek maatschappelijk in te zetten uit zich bijvoorbeeld door educatieve projecten en het dirigeren van een leerorkest. Muziek verbindt!